Kenapa Kite Dilarang Menggunakan Handphone Ketika Mengisi Minyak?????

salam hari khamis semua...
entri hari ni just nak share email yang aainaa dapat dari kawan aainaa...berguna untuk peringatan kita semua....jom baca sesama....=)


*************************


meh kite tengok ekspiremen sains kat bawah nie...untuk buktikan betapa bahaya nyer isi minyak sam bil berbual atau sms pakai handphone...


sebelom tu, kite sediakan bahan2 serta alatan yang diperlukan.. Iaitu :-

1. Kuali sebijik...cari yang leper tu....
2. 3 bijik kad..kad mani la pon buleh..tapi jangan pakai mycard, kad kredit ataupon kad ATM, mahupon sim card...
3. 1 rol kertas foil...kertas timah tu laa....yang macam bungkusan kedua corn flakes tu laa...
4. Handphone sebijik...dan pastikan gak ade kredit...
5. Minyak petrol sikit..kalo xnak beli kat stesen...curik jer kat moto abang, ayah atau adik korang...



PASTU.....




susun kad tadi lebeh kurang macam nie...



letak plak kertas foil tu atas kad tadi..




letak petrol ckit...





TIBA-TIBA



api menyala !!!

peringatan,anda dinasihatkan untuk tidak mengunakan handphone ketika di stesen minyak...


*berhati²la walau di mana jua berada...sayangila nyawa anda dan yang di sekeliling anda...^_^


12 comments:

mohamadizwan

Ermm....ini adalah satu eksperimen,,,

tetapi, wujudkah sumber kad dan foil tersebut yang dicampurkan sekali untuk situasi ketika kita mengisi minyak di petrol pump???

Mungkin betul, mungkin tidak....kalau kita tengok rancangan Mythbuster, diaorg yang expert, kaji betol2 guna henpon time isi minyak, memang xde trigger sebarang api...

Tapi apa yang aku dapat nilai ialah, penggunaan henpon dilarang adalah kerana untuk elakkan hilang fokus atau kecuaian...sama seperti memandu kereta.

Adakah time kita bawak kereta, if guna henset terus eksiden???pasti tak. tetapi kelalaian ketika guna henpon dan bawak kereta itu yang menyebabkan eksiden.

just my 2 cents...

MiSs FaiRlaDy JiM

hebatttt...nasib saya tak pernah buat...selain matikan enjin,tidak bercakap di phone, dan sila kunci kereta jika tak ada penumpang dalam keta ketika anda berjalan menuju kaunter untuk membuat pembayaran...tapi sayang tak ramai yang akan mematuhi peraturan keselamatan nie..tapi bila dah terjadi mula nak menuding jari

Nur Aainaa Khairunnisa

MiSs FaiRlaDy JiM...sekadar berkongsi info...bergantung pada diri sendiri untuk mempraktik kan...

Nur Aainaa Khairunnisa

mohamadizwan...dah pernah berlaku kat malaysia pun kereta terbakar masa isi minyak kat petrol pam...pemandunya mengguna kan hp masa isi minyak...kat petronas kuantan....dalam awal thn tak silap...sama² ingat mengingati...=)

shameel Iskandar

Terima kasih atas perkongsian ilmu. mmg sy x pernah guna hp tika kat stesyen minyak.

sweeTSour

yup gelembong dr hp mmg bahaya..bukan sekadar boleh terbakar, tapi boleh membahayakan kesihatan juga...

Nur Aainaa Khairunnisa

kekadang kita semua tau akan hal ni cuma saje melupakannya...

FyZa

owh...tengs utk xperimen nie..x pernah lg la pakai nfone masa ngah isi mnyk..bgus2...=)

gades ain

Wow! nak try. kunk terbakaq la umaa. hahaha.

Nur Aainaa Khairunnisa

e'eh....jangan try di umah...bahaya...