ABAH

bulan jun slalu dikaitkan ngan hari bapa....tahun 2009 ni hari bapa jatuh pada 21 jun 2009, sabtu ketiga bulan jun....walaupun tak pernah meraikan tapi pada entri kali ni aainaa nak kongsi kan kenangan indah aainaa ngan arwah abah....waaaaa...sedihnya....bercucuran airmata ni tatkala menulis entri ini......rindu sesangat kat abah.......


abah dukung along

"Ahmad bin Ab.Latif".....itula nama arwah abah ku....dilahirkan pada 15 februari 1946 kat kuantan ni....seorang yg tinggi...kami anak-anaknya seme ikut arwah abah tinggi....huhuuu...maner tak tumpahnya kuah kalo tak ke nasi....tapi dalam adik beradik, yg paling mirip arwah abah along...sangat mirip...cumanya along gelap n berisi....angah n aainaa muka campur mak n abah...huhuu....


masa ni lum skolah lagi rasanya

abah anak tunggal hasil kasih sayang Ab.Latif dan leha.....walaupun anak tunggal, tapi abah ader ramai adik beradik tiri....adik² tiri abah seme perempuan....abah jugala yg menjadi wali kepada adik²nya...aku kagum dengan org zaman dulu²,wlaupun beristeri ramai, tapi hubungan keluarga tetap rapat....abah ader 2 mak tiri..sorang mak kepada adik² perempuannya, yg ku panggil "tok nah"....dan seorang lagi mak tiri berbangsa jepun...yang aku panggil "tok Agung"....aku pun tak pasti camner dier leh dapat nama tu....aku hanya sempat ngan tokNah je....tok yg lain dah meninggal sebelum sempat aku menjengah dunia ini..abg² aku sempat ngan tok Agung....


Tok Agung tengah pangku along

abah di besarkan oleh tok Agung sbb tok Leha meninggal masa dier kecil....abah merupakan pesara kerajaan dan pernah bekerja di Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS)...korang tau ke apa tu JPS? dulu zaman skolah bila cikgu tanya ayah keje pe...jwb JPS, ramai yg tak tau....kalo keje kerajaan ni, tak sah kalo tak berpindah randah....abah mula² start keje kat temerloh...then pindah ke kuantan...pastu pindah plak ke rompin. kat rompin la paling lama....dari aainaa umo 2 thn sampai tingkatan satu....masa nak kene pindah temerloh tu...nangis woo...abah kene tukar sana plak...kat temerloh sempatla duk sana 4 thn sebelun abah bersara....pastu pindah la ke kuantan ni....huhuu....

Abah dan Mak di Hari Persandingan

abah kawin ngan mak pada 4/3/1979....alhamdulillah kekal hingga akhir hayat abah....perkahwinan abah ngan mak bukan atas dasar percintaan, tapi di atur oleh org tua..... saper kata pilihan keluarga takleh bahagia....aku cukup kagum ngan abah ngan mak....dorg bahagia...


masa umo 2 thn tak silap

aainaa mmg terlalu rapat ngan abah...maklumla anak bongsu...perempuan tunggal plak tu...kalo ikutkan masa kecik apa je masalah aainaa akan kongsi ngan abah...pasal kawan², pelajaran...seme aainaa rujuk kat abah....abah seorang yg sangat sabar.....payah nak tgk abah marah.....bila dah terlampau baru abah akan marah....


masa duduk rompin

pada thn 2001 abah bersara..abah n mak balik pindah kuantan.....dengan duit pencen tu abah sempatla baiki umah ni....


antara gambar terakhir abah thn 2001

abah meninggal pada 5/7/2002 hari jumaat pukul 12.20 tghri.....waaaaaaaa....masa tu aku ader kelas kat kolej...isnin tu plak ader final test untuk pra-diploma...dan aku duduk kat hostel....waktu tu along datang ke kelas ku minta kebenaran lecturer nak jumpa ku....masa dalam kete along cuma cakap abah masuk hospital...tak cakap plak yg abah dah tak sedar....aku sampai kat hospital...aku hanya mampu melihat abah terbaring kaku atas katil...sedih aku tgk.....aku terus capai al-Quran yg ader kat situ...terus ku bacakan surah yasin....tengah aku baca tu doktor mula mengurumuni katil abah...dor check apa ntah...aku hanya mampu tunduk dan meneruskn bacaan ku.....dan tetiba aku dengar doktor² tu cakap "dah takde"...waaaaaa.......aku rasa nak nangis je time tu...tapi aku tabahkan hati..menamatkan bacaan ku...aku terus mendapatkan mak ku.....aku tak tau apa perasaan ku masa tu....aku sedih, tapi melihatkan mak tabah tanpa menitiskan airmata, aku jadi kuat...tak mau melihat mak sedih...aku kuatkan hati.....aku hanya menangis ketika saat² terakhir melihat wajah abah...ketika ku menciumnya buat kali terakhir....waktu tu mmg tak dapat di tahan lagi...aku sedar, setelah tu aku tidak mungkin akan mendengar lagi bebelan dan kata² semangat dari abah...doktor sahkan abah meninggal disebabkan masalah jantung....abah juga ader sakit darah tinggi...aku redha.....


waa....mata bengkak masa tulis entri ni..sob..sob...:(

p/s - bulan depan 5/7/09, genap 7 tahun pemergian abah...adik sentiasa doakan yg terbaik untuk abah..adik sayang sangat² kat abah....adik rindu sangat² kat abah...al-fatihah....

10 comments:

Nur Farhana

Al Fatihah juge wat abah aainaa.. Kita pn sedey bacanye.. Tak tau laa apa jadik kalo abah dgn mak takde dgn kita.. Tak mampu lg nk brtahan.. Uwaaaa.. =(

Aainaa.. Kita pn nk kawen family arrange laa kalo da payah sgt nk ada boyfren kan.. Kalo da xde rezeki nk brcinta dn cari psangan hidup sndiri,nk soh abah dgn mak cari.. Mgkin blh bahagia.. Sape tau kan.. =)

*tepon mak laa soh cari skarang.. heehee..*

Aainaa Khairunnisa

hahahaa...tetiba hari ni teringat sangat
kat arwah abah...ni tulis komen ni pun
bergenang ni....

nak family arrange? bleh je....insyaallah
akan dapat yg terbaik...mak ngan abah
mesti cari yg terbaik untuk anak² dier...

tak menahan nak call slalu....gelojoh sungguh kamu...;p

aimanhaQimy

1stly airmata aiman mmg cepat bergenang kalau citer babab Kehilangan nie ...

aiman rasa jika aiman berada ditempat aainaa waktu tue.. aiman tak sekuat itu tuk menahan sebak didada..

pasti nya aiman dh hilang entah kemana2 x sanggup menerima kenyataan..

entri ini mmg membuka minda sesiapa yang membaca nya, supaya lebih menghargai insan yang telah banyak mengorbankan segala2nya untuk membesarkan kita...

aiman doakan Abah Aainaa ditempatkan dengan orang-orang yang beriman... Alfatihah... amin..

aimanhaQimy

ambOi.. leh plak si KakLong nk cari Jodoh time2 nie...

bt tanye plk.. siDia kan ada? opsssssssssssssss... :) sory kakLong..

oo nk Family yg carikan... ?? WAHHH hebatttttt!!!! eheheheh :)

Nur Farhana

Alah.. Aiman ni x aci tau pggl kita yg baby nih kak long.. Huuhuu..

Si Dia??? Tu aainaa yg punyaaaaaaaaa.. Ahakz..

Haah laa, nk family carikan.. Da xde yg nk kat kita nih, kita brserah je laa pada ibu bapa skunk nih.. Trima je laa ape yg dtg.. =)

Aainaa Khairunnisa

time kasih aiman...
hargai la dorg sementara dorg masih ader...
memang mula² takleh time hakikat, sebab abah pergi mengejut...
takde sakit apa pun cuma demam bese jek...
minggu sebelum tu aainaa balik umah..masa tu abah demam je...

hana? sape yg aainaa punya ni?
jangan pandai² wat gosip ok....
itu hanya lah gurauan semata-mata...

pal7

salam takziah untuk aina sekeluarga..
mg arwah abah aina ditempatkan di kalangan org2 yangberiman ye..

semua tu kan dugaan dalam hidup..
bersabar je la aina ye..

Aainaa Khairunnisa

tq pal...it's ok....aainaa mmg redha dan
dah leh time seme tu...cuma skali skala
bila teringat tu yg wat kita sedih.....

apapun tq seme...sayang korang...=)

FIRZA

truskan hidup....tu paling penting....kenangan tu jadikan sandaran utk mjadi org yg lebih beriman.....ok....