MASIH SUAMI-ISTERI KAH DI ALAM AKHIRAT?


Assalamualaikum....
entri pendek je hari ni...
sekadar ingin berkongsi ilmu...


*Hanya sekadar gambar hiasan

1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin.

wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga.
Rasullullah SAW bersabda ' Tiada si bujang di dalam syurga' (Muslim).
Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.

2. Wanita yang meninggal dunia setelah diceraikan dan tidak berkahwin
sesudahnya.

Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga


3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga

Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan
suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan seorang daripada lelaki yang masuk syurga.


4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin! .

Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga

5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya

Wanita ini akan tetap bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga


6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya

Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali dia berkahwin.
Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu menjadi ahli syurga. Rasullullah SAW bersabda. 'wanita adalah kepunyaan
suaminya yang terakhir.



*dimanakah kedudukan aainaa nanti? semoga tergolong dalam kekasihMU Ya Allah....

4 comments:

Nur Farhana

Thanx aainaa atas perkongsian ilmu ini.. Ya.. Btol2.. Smoga kita semua trgolong dlam kekasih Allah..

Tiba-tiba rindu kat dia aainaa.. Nape entah.. Rasa sedih aritu pun tak habis lagi dah datang rindu plak.. Knapa laa agaknya kita dicipta dgn prasaan kan..

Apa pndapat aainaa kalo kita berehat atau brsara dr dunia blog? Hurrmm..

Aainaa Khairunnisa

same²...ilmu itu memang seharusnya
di kongsi....

rindu kat dier? besela tu...mula² dalam proses mengubah persepsi terhadap die tu kamu masih terbawa² perasaan kamu sebelum ini....insyaAllah bila hari berganti hari, kamu akan dapat menerimanya....

hana...manusia sememang nya dicipta dengan perasaan..kalo tiada perasaan, kita ni setaraf ngan hamba² Nya yg lain...

apa nak berehat atau bersara dari blog?
kalo ye pun merajuk hati, jangan la sampai blog di padamkan...tak baik begitu....kamu membuat keputusan dalam keadaan beremosi...
kalo kamu bersara dari blogger, katne "wajah kesayangan hamba" ni nak menempek komen nya?

pal7

napa nk bersara nih?..
cuba btau kat pal sket..

*lari tajuk plak..hehe

Aainaa Khairunnisa

lari tajuk? hehee..takpe..ok jek....=)