Kemarahan terhadap Mesin Jahit

salam semua....wah apsal plak tajuk entri kali ni pasal mesin jahit ni???? nak beli ke??? atau....



hehehee... sebenarnya nak citer pasal kejadian semalam kat umah.... setelah lama kain² untuk wat baju raya tu terperap kat umah dan setelah dipotong dan dihantar jahit tepi.... tibalah masa untk mencantumkan bahagian² kain tersebut...

dengan semangat yang berkobar-kobar..aku pun belek² la ceraian kain² yg ader... dengan penuh semangat jugak aku mengeluarkan mesin jahit yang agak lama tak di gunakan... last pakai sebulan lepas kot... tu pun sebab nak jahitkan kain sampin along.... pastu takde guna dah... selalunya mesin ni pun akan digunakan lebih kurang setahun sekali takpun kalo ader baju yang nak dijahit... kalo tak memang duk dalam bilik je la tak berusik....

jadi, misi menjahit dimulakan dengan penuh semangat... pada mulanya segalanya berjalan lancar dan menyenangkan... tiba² mesin jahit ni wat hal.... kat bahagian jarum yg sepatutnya turun naik tu tersekat.... lekat... aderh... tension kejap... dahla tengah semangat nak jahit ni.... pe lagi laju jek tangan ni godek mesin jahit ni... dah puas tekan kat tempat jarum tu... aku pusing² plak bahagian roda dier tu..pastu cam berhasil.... aku terus kan menjahit... ku sangka panas hingga ke petang.. rupanya hujan di tengah hari... mesin tu wat hal lagi... tak bape lama menjahit dah tersekat lagi... arrrggghhhh... tension nya...!!!!

kali ni pe lagi... abis ku buka bahagian tertutup kat tepi jarum tu... abis minyak ku letak... konon nya ingat kurang minyak tu yang tersekat tu.... agak berjaya cara kali ni.. tapi tetap sama cam tadi.. elok skejap jek... huh!! aku pun dah naik fed up kali ni.... sampai dalam hati ni cakap... tahun ni tak pakai baju baru pun takpela!!!! aku tinggal je mesin jahit tu.... rasanya pahala puasa semalam berkurangan sebab dok marah ke mesin jahit tu... apala aainaa ni ngan mesin jahit pun mau marah ka.... huhuu...

tak lama pun aku majuk ngan mesin jahit tu... setengah jam pas tu aku g balik godek mesin tu... setelah berlagak seperti pomen mesin jahit yang tak bertauliah... akhirnya aku tau apa punca bahagian jarum tu tersekat... buat penat je aku dok marah mesin jahit tu.. rupanya benda simple je yg bermasalah... ade satu part dier yg longgar.. tu yg wat dier tersekat tu... just ketatkan semula n mesin tu berjalan seperti sedia kala..... yeay!!! akhirnya.... masalah selesai.. skang ni dalam mood bertungkus lumus menyiapkan baju raya aainaa, mak n adik kecik.... sepasang sorg jek... yang lain pakai baju lama... hehheee... kemalasan melanda nak potong kain lagi... lalalalaaa..♫♫♫

okla...jumpa lagi...daaa....♥

2 comments:

Farhana

Aainaa.. Raya dah nak dkat.. Baju raya ku pn tak siap2 lagi.. Hahaha.. Sbb mak sibuk jahit baju2 orang.. Tapi daku mcm tak kesah sgt, rasa mcm spirit nak raya taun ni dah bnyk kurang banding taun lpas.. Takde baju pn takpe, asalkan raya.. Hahaha.. =p

Aainaa Khairunnisa

memang tak kisah sebab banyak baju kurung baru yg jarang pakai n wat masa kenduri kawin anak sepupu....tapi baju melayu angah ngan along dah siap...kalo tak siapkan...tak sedondon la plak...hehehehee...;p