Persediaan dan Raya 2010


salam semua...
sejak bulan puasa yang lalu...aainaa jarang² kan dapat update blog.... bukan apa... bukan malas pun... tapi ntah ek... ilham tu macam main sorok² la plak... kejap ader kejap datang.... bila dah datang n semangat nak menaip tetiba plak menghilang... haishhh... penat tau main kejar² ni.... so aainaa update je la apa yang aainaa mampu kan.....



mak di apit dua bodyguard nya...ekekeke...


jalan² cari barang....;p


erm.... kali ni aainaa nak kongsikan pasal pe ek? erm...sudah semestila raya la kan.... adik beradik aainaa mula kumpul semuanya kat umah mak ni pada hari selasa... malam rabu tu angah dah sampai kat umah dari keje terus die bertolak balik kuantan... walaupun isnin pagi tu baru je die balik kl... hahahaaa... alhamdulillah semuanya ader....cukup kami 4 orang sekeluarga.... ahahahhaa adik beradik bukan ramai pun.... 3 orang je... pastu seme bujang... harus la seme kumpul umah mak kan... lagi mau bising.... ekekekke....



cari songkok baru....


esoknya hari rabu...bermula la misi mencari barang² untuk kelengkapan hari raya...bahan² mentah n barang² umah mane yg tak lengkap lagi...seme cari la...ari rabu tu...ni abis seme nak follow ni...lokasi utama pasar besar kuantan...muahhahaa... yang pasti nya tetiba je kan bandar kuantan ni penuhi dengan jam yang beraneka rasa...uhuhuhu...memang sesak la nak ke pasar tu... haish....jemu duk dalam kete... mana tak jam...kat area pasar tu la terminal bas...pastu bazar ramadhan... pastu kawasab jualan sempena nak raya kan...seme nya tertumu pada satu lokasi....



hasil roti jala setelah penat menjala


dah siap membeli apa yang patut dan kepanasan kat bandar...balik la ke umah untuk menyelesaikan apa yang patut kat umah la plak...nasib kemas umah n pasang langsir seme dah wat awal...kalo tak, memang tak terkejar la aainaa nak wat sorang.... tapi yang bagusnya tahun ni...abg²ku rajin tanpa di minta tolong...syabas²...lagi memudahkan keje ku dan mak...yeaaahhhh....!!!



ni namanya gaya bebas...^_^


ni baru satu keluarga mak sedara...dah ramai camni...


kalo citer pasal malam raya plak...sudah semesti nya lah penyediaan juadah untuk pagi raya kan....pada mulanya mak nak wat nasi impit n kuah kacang ngan ketupat palas ngan rendang....tapi tetiba plak aainaa dengan berbesar hatinya nak wat roti jala ngan kuah kari...so menu pagi raya adalah roti jala ngan kari ayam berserta ketupat palas ngan rendang daging...kerana masih was² sama ada nak wat atau tak roti jala...maka aktiviti menjala bermula pasa pukul 1 pagi...muahahhaaa... setelah penat berjuang menebar jala...akhirnya perjuanganku tamat pkl 4pagi... pastu sambung plak wat kari ayam..... last² curi² tdo jap sampai pkl 7 lebih....



lagi ahli keluarga mak sedara...kira sepupu² la ni seme...


mak(berdiri) bersama kakak mak ngan kakak sepupu ku....

seperti biasa la kalo pagi raya kan....semayang raya...pastu salam² ngan keluarga...pastu snap² gambar family....then terus ke umah mak saudara....dan bermula la sesi ziarah menziarah...tiap² tahun family ktorang memang akan berkonvoi ramai² ke umah mak² sedara n bapa sedara...seronok...meriah... alhamdulillah raya kali ni meriah...walau dah 8 tahun arwah abah takde....=)



keletah anak spupu aainaa yg sorang ni
memang mencuri perhatian...comel...^_^


*pic sudah di upload....sebahagian je ni....^_^


1 comments:

makdara TERDIVA

selamat hari raya aainaa..akak pun baru nak main terjah2 belog kawan2 ni..cpt2 uplod pic raya yer.. :)